Rallarsjakken 2008
18 - 20 april, Narvik Norge

Tobias Pettersson rapporterar för www.sslulea.se
All images and text are subject to copyright protection. 23 April 2008 © SS Luleå

Vi var tre stycken från Schacksällskapet Luleå som styrde kosan mot Narvik i Nordnorge för att spela Rallarsjakken. Johan Bryngelsson, Anders Johansson och undertecknad har alla tre varit i Norge förut, men det här blev Anders och Johans första schackturnering som deltagare på norsk mark. Vid Arctic Chess Challenge i Tromsö 2007 utgjorde de sekundanter och publik. Denna gång hade vi inga fiskespön i bagaget men väl ett gott humör och schacksuget var det inget fel på heller. Själv deltog jag i Rallarsjakken även i fjol, då tillsammans med Daniel Adolfsson, Bo Stenmark och Derik Lardot. Det kom att bli den sista resan med min finske vän Derik som hastigt gick bort i höstas. Derik var berest men det var den enda gången han besökte Norge och dess unika natur, som gjorde ett storslaget intryck på honom.

Photo: www.sslulea.se
På väg till Narvik passeras Lapporten. Vi passade på att stanna och äta på Björklidens högfjällshotell där det var full ruljangs i såväl liftar som restaurang.

Photo: www.sslulea.se
Utsikt över Narvik från kraftstationen

Narvik är en stad belägen långt inne i Ofotfjorden. Här finns LKAB:s isfria utskeppningshamn av järnmalm från Kiruna, som sätter sin prägel på de centrala delarna av staden. Detta faktum gjorde också att Narvik utsattes hårt under andra världskriget när strider utkämpades i området. Vi besökte minnesmonument rest över stupade ur den franska främlingslegionen: 13e Demi-Brigade de Légion Etrangère samt ur de norska och polska bataljoner som var involverade i landstriderna maj-juni 1940. I fjol åkte vi in längs Rombaksfjorden till Sildvik och tittade på resterna av den tyska jagaren Georg Thiele ur Kriegsschiffgruppe 1 som kördes hårt upp mot land av sin egen 313 man stora besättning, när den var tömd på ammunition och drivmedel, den 13:e april 1940 under ett brittiskt anfall. En mängd fartyg av olika nationaliteter sänktes i Narvik. Bland dem de 40-åriga norska pansarskeppen P/S Eidsvold och P/S Norge. P/S Eidsvold sänktes utanför hamninloppet 04.37 den 9:e april 1940 av den tyska jagaren Wilhelm Heidkamp och endast 6 av 175 besättningsmän överlevde. P/S Norge sänktes strax senare omkring 05.00 inne i hamnen av den tyska jagaren Bernd von Arnim. 90 man kunde räddas men 101 följde med ner i djupet. Vi tog en titt på P/S Norges ankare som nu, 68 år senare, finns uppställt på torget.

Narvik har, sin brutala historia till trots, en gemytlig omgivning och trevliga glada invånare och inte minst en hel rad starka schackspelare. De flesta ur den senare skaran lyste dock av olika anledningar med sin frånvaro i årets Rallarsjakk. Toppskiktet bland de anmälda kom istället från Tromsö, Harstad och Luleå.

Photo: www.sslulea.se
Tobias och Anders

Anders fick bara med sig en poäng från Narvik, men spelade överlag helt okej och stundtals glänste hans spel!

Photo: www.sslulea.se

I ställningen ovan spelar Anders svart mot undertecknad. Ställningen är skarp och Anders hittar en kombination.

23...Se3 24.Dd3 Sxg2+ 25.Kf2 Sxf4 26.Sxf4 Db8 (Hela poängen med kombinationen är det dubbelhot som uppkommit mot vits pjäser på f4 och b2. För upplösningen klickar du på länken till partiet här nedan.

www.sslulea.se/partier/narvik2008/pettersson_johansson/dgt_chesstheatre.htm

Photo: www.sslulea.se
Utsikt över Ofotfjorden

Photo: www.sslulea.se
Harstads unga talang Peter Flermoen handlar i den välsorterade kantinen. Här erbjöds allt från hemlagad köttgryta med ris till nygräddade våfflor med sylt!

Att det finns norska schacktalanger kan inte ha undgått någon. Nordnorge har fostrat flera och Harstads Peter Flermoen är en av dessa. Peter är regerande nordisk skolmästare i sin åldersgrupp. I den första ronden i Rallarsjakken ställdes Johan med svart mot denne sympatiske unge norrman.

Följande ställning uppkom efter vits 31.Sf3. Hur ska svart spela nu?

Photo: www.sslulea.se

Partiet finner du via länken nedan:

www.sslulea.se/partier/narvik2008/pf_jb/dgt_chesstheatre.htm

Photo: www.sslulea.se
Anders spelar vit mot gambiterande Andreas Larsen

Anders enda vinstparti i turneringen kom i rond tre som svart mot Odd Ketil Selnes. Partiet finner du via länken nedan:

www.sslulea.se/partier/narvik2008/aj/dgt_chesstheatre.htm

Photo: www.sslulea.se
Johan vinner mot Birk Rölvåg som vit i Nimzoindiskt.

Photo: www.sslulea.se
Utsikt över fjorden från campingplatsen.

Photo: www.sslulea.se

Vårt huvudkvarter under resan. I bakgrunden syns Narvikfjellet med den alpina anläggningen som håller världsklass. Bland annat vann Pernilla Wiberg en seger i damernas världscupsdeltävling i storslalom här 1992.

Photo: www.sslulea.se
Vackert -eller hur?

Photo: www.sslulea.se
Vinnarduon i Rallarsjakken 2008, Sergey Zhuravlev (2:a) och Gunnar Berg Hanssen (1:a)

Photo: www.sslulea.se
Fjolårsvinnaren Trond Romsdal möter Kjell Ole Kristensen

Photo: www.sslulea.se
Slutställning med korstabell, grupp A

Photo: www.sslulea.se
Slutställning med korstabell, grupp B

Länk till resultatlistor i full storlek:
Cross Table

Photo: www.sslulea.se
Narvik

Det är väldigt trevligt att spela schack i Nordnorge och den riktigt stora schackfesten för tredje året i rad blir självklart Tromsös öppna internationella stormästarturnering:

Slutligen ett varmt tack till arrangerande Narvik Sjakklubb för en fin turnering och ett gott bemötande. Besök gärna Narvik SK:s hemsida: www.narviksjakklubb.org

Gunnar Berg Hanssen krönikerar över Rallarsjakken i TSK-spalta 25/2 2008:
www.tromsosjakklubb.com/sjakkspalta/tskspalta250408.htm

Tidigare reportage av Tobias Pettersson från nordnorska schackturneringar:

Arctic Chess Challenge 2007, Tromsö
Midnight Sun Chess Challenge 2006, Tromsö

Tillbaka till: www.sslulea.se